pesakit pesakit saya . sila beratur ye !

Hujan dan Terus Hujann !!


Assalamualaikum semua.
Sekarang Tim ada dalam bilik Tim..kat Kolej Kejururawatan Kuala Terengganu..bilik nombor B220..haha (perlu ke?? ) sape sape nak datang meh le..ade ke yang nak datang? hehehe. Emmm.Korang nak tahu tak? Kat sini hujan tauuuuu. Sejuknya hanya Tuhan je yang tahu..Rasanya dah cukup tebal dah lemak yang terkumpul dalam badan ni..tapi still sejuk gak..Kipas dah tak bukak 2 hari sebab hujan non stop selama 2 hari ni..dasyat kan Terengganu? Kalau pergi jengah Pantai Batu Burok sekarang ni mesti ombak melambung-lambung..eee. takut la tengok ombak melambung-lambung..teringat Tsunami..Masya Allah.


Bila hujan, tak banyak benda boleh buat kan? Duduk je la dalam bilik ni..hari ni Tim online je..ni dari pagi duk online la ni..Tak bukak facebook, bukak blog..tak bukak blog, bukak facebook..Nak lipat kain pun..kain tak kering lagi..ermm..

Kalau hujan, nak pergi kelas pun susah, dah la kelas Tim jauh..kena jalan kaki..pakai pulak baju uniform..habis basah..kasut berendam dengan air..stokin basah lenjun..Payung pun kena pinjam dengan kawan sekelas sebab Tim takde payung..hehehe. Payung Tim hilang laaa..ade sape2 nak bagi pinjam tak? :P


Tapi kita kene bersyukur kan..Walaupun hujan, kita masih ada tempat berteduh yang selesa..
Bilik selesa, katil ada, selimut tebal..ade warmer dalam bilik..atap pun tak bocor..meja belajar..lampu, kipas semua cukup..Nak makan? Boleh masak sendiri sebab kelengkapan semua cukup..
=)

Tapiii....Cuba bayangkan kawan-kawan kita yang lain..ada rumah tapi macam takde..kesian kan?
Kat situlah dorang makan, minum, tidur, buang air,pastu kalau hujan habis basah..sejuk..lapar..sedihnya..
kalau lapar nak buat camana? tahan lapar dan cari makanan pada esoknya? Adusss.laparnya.
Itu kalau ada makanan?
:'(

hiasan (sumber : Google)

Sebab tu walaupun kita berada dalam kesusahan, ingat lah..ada orang yang lebih SUSAH daripada kita..jadi kita kena ucap Alhamdulillah selalu..tanda kita tak pernah lupa padaNya..Yang Maha Pencipta..
Sebab tu kalau Tim makan, pastu Tim tak habis, mesti Tim akan habiskan jugak,.Sebab Tim tak suka membazir..Tim teringat kat orang-orang yang tak dapat makan..Sedih sangat..


So pasni..korang-korang semua, kalau makan, make sure habiskan okey?
Kalau rasa tak boleh nak habis jangan ambil banyak..
(ehehhee. dah macam mak la pulak.)


Okay lah semua.
Tim ada kerja nak buat. Hujan kat luar masih belum berhenti..
Semoga hujan di luar mengajar insan di dalam bilik ini erti BERSYUKUR..
amin.
Salam sayang semua =)

6 juta kali kena komen. meh la komen sini ! :

JIJI YU said...

same la ganu ngn kelantan.ujan tak henti2...dok menternak lemak jer la skang ni

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

hehehee, tahu takpe..kan? ishh..sejuknya..cepat la stop.. :(

..hizamirahim.. said...

hehe.
syukur.
XD
alhamdulillah.

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

hehe :) alhamdulillah amin..

iqbalhakimi said...

fuh..dgr2 cerita mmg lebat huajn akt ganu..hari tu pun sblm balik kat kawasan rumah aku dah hampir nak naik air..

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

tu la..aku duk tepi batu burok ni pun risau air laut naik..semalam 2 hari hujan tak stop..ingtkan dah nk banjir..tadi dah g beli payung..untuk persediaan menghadapi hari hujan..hehehe