pesakit pesakit saya . sila beratur ye !

Mari luangkan masa beberapa minit menjadi seorang JURURAWAT.

Selamat sejahtera semua. Hari ni baru ada masa nak update my blog. Sorry guys. Tinggalkan blog sampai bersawang, tapi masih ada yang sudi jenguk blog cik kupu kupu ungu ni. THANKS.
Marilah sama-sama kita hayati camane rase kerja sebagai seorang misi aka jururawat yee :D 
Selamat menghayati. <3

***

Pernahkah anda terfikir untuk menjadi jururawat? Marilah kita luangkan masa sedikit untuk menjadi seorang jururawat. Amat mudah.

Pertama sekali, sekiranya anda sudah berumah tangga dan mempunyai seorang cahaya mata yang baru dilahirkan, cuba anda bertanya kepada si ibu atau si ayah, sama ada susah atau senang untuk menukar lampin anak pada setiap hari tidak kira siang dan malam.


Kedua, andai kita masih mempunyai kedua-dua ibu bapa, tanyalah pada diri anda andai mereka lumpuh dan tidak berdaya untuk melakukan kerja, di manakah anda pada waktu itu dan apakah yang akan anda lakukan?


Bagaimana anda akan melaksanakan tanggungjawab anda sebagai seorang anak?
Mudahkah kita menjaga seseorang yang lumpuh?

Ketiga, anda seorang lelaki yang gagah perkasa, namun berapa ramai yang gagah bila melihat darah, berapa ramai lelaki di luar sana yang bersedia melihat mayat setiap hari?

Beranikah anda sebagai lelaki sejati merawat pesakit yang 90 peratus nyawa mereka berada di tangan anda?

Andaikan pemergian mereka sudah ditakdirkan, namun anda dipersalahkan oleh ahli keluarga pesakit, bersediakah anda?

Lelaki sememangnya mahir menggunakan mesin, tapi adakah mudah merawat manusia, di antara mesin dan nyawa manusia, yang manakah lebih bernilai?

Senario di atas hanyalah 1/100 daripada tugas seorang jururawat.

Pernahkah anda terfikir betapa sukarnya bekerja sebagai jururawat?

Kerja empat orang, jaga 40 orang dengan pelbagai ragam pesakit.

Doktor bagi arahan saja, yang buat kerja jururawat. Kalau anda tidak percaya pergilah melawat.

Pesakit tahu buat aduan tapi tidak pandai berterima kasih.

Mereka menyelamatkan banyak nyawa, namun orang tidak peduli.

Jururawat bermasalah hanyalah seorang dua, tapi jangan dihukum 80,000 orang jururawat yang lain.

Jururawat dikritik, namun tidak pernah dengar jururawat mengkritik.

Tiada waktu rehat diperuntukkan dalam waktu bekerja, namun mereka tetap bekerja sepanjang masa.

Takut dikritik masyarakat kerana jururawat tidak buat kerja, sedangkan mereka hanya berehat sekejap saja.

Bekerja lebih masa adalah perkara biasa, kalau tidak percaya tengoklah kad perakam masa.

Bukan semua dapat tuntut elaun kerja lebih masa, banyak alasan, banyak masalah birokrasi.

Jururawat hanya tahu bekerja, tetapi mereka masih tidak peka hak mereka sendiri.

Orang kata kalau tidak tahan bekerja jururawat, berhenti saja.

Tapi orang lupa, jururawat manusia biasa, yang mempunyai hati dan jiwa, mempunyai anak-anak dan keluarga.

Anak-anak di rumah juga perlu dirawat dan dijaga.

Kalau semua jururawat berhenti, bersediakah anda menjadi pengganti?

Bolehkah hospital beroperasi? Tanyalah diri tanyalah dengan seikhlas hati.

Masyarakat takut penyakit berjangkit, tetapi jururawat sentiasa terdedah dengan pelbagai penyakit.

Menjaga pesakit banyak tekanan, tapi ramai orang buat tak perasan.

Kerja mereka sungguh luar biasa, tapi orang pandang biasa saja.

Jagalah kebajikan mereka, janganlah sampai mereka berhijrah ke luar negara mencari kerja, kelak kita tidak cukup pekerja.

Jangan pandang sebelah mata bakti mereka, kerja mereka sungguh mulia.

Mereka tidak pandai berkata-kata, cuma tahu bekerja.

Mereka simpan di dalam hati, entah sampai bila boleh didengari.

Kerja mereka sungguh mulia. Tiada jururawat hospital tidak akan berfungsi.

***

Em, cane ? Dah rasa jadi seorang jururawat ? Amacam best tak ?
Erm..entry kat atas ni sebenarnya bukan dari seorang jururawat, dia hanyalah seorang manusia biasa tapi faham apa yang jururawat rasa.
Terima kasih si penulis entry :")




Yang benar-benar mengetahui dan memahami, terima kasih.
Buat yang masih mengeji dan mencaci dan sukar mempercayai, semoga dirimu sentiasa dilimpahi rahmat Allah.

Sekian terima kaseh semua. 
Thanks sebab sudi jadi jururawat walaupun sekejap :D

Bila dah gila main Game , gila jugak la kan ? =.='


Assalamualaikum semua.
Yabeda bedu. Hari ni Deepavali tapi tak macam Deepavali sangat pun. HAHA.
Hari ni Tim keje malam la guyss. 
So hari ni nothing to do. So bila nothing to do, ape lagi kan.
Main game la. hihi. Syiokkkk weh.



Korang pernah try main game The Sims Social kat Facebook?
Tim pun baru je main ni. Masa mula-mula main dulu just cuba-cuba je and kawan bilik yang suggest suruh main. So just main je la. Sebab before this dengar2 camtu je pas game ni. Seyes, memang best !

Game ni yang best sebab kita boleh buat Sim kite sendiri. Main pilih-pilih rambut, baju , hidung semua la untuk Sim kita. Pastu boleh buat rumah sendiri..beli perabot , beli tanah..hihihi. 
Ramai jugak kawan Tim dalam Facebook yang main game ni...



Tenok-tengok. Rumah Tim dah besar. Now dah 63 K. wesheeeww <3 




So korang apa tunggu lagi ? Jom la main..Kita boleh main lawan-lawan rumah siapa paling lawa dan besar ! HAHAHA.

buh bye semua. ^_^ Nak sambung main game pulok.





Menghargai apa yang kita miliki sebelum ianya pergi jauh dari kita .. Kerana itulah yang terbaik .

Assalamualaikum semua.

Pernah tak korang rasa dihargai  oleh seseorang ? Tak kisah la orang tu korang baru kenal ke, dah lame kenal ke.. Pernah tak?

Dan pernah tak korang menghargai orang lain? Menghargai apa saja yang dilakukan oleh orang lain..Dan apa cara yang korang buat untuk korang hargai orang tersebut ?


Sebenarnya kan, menghargai seseorang ni bukanlah satu benda yang rumit sangat atau bahasa omputihnya complicated. Tapi , ia bergantung pada individu itu sendiri. Samada lebih suka dihargai atau menghargai. Ada orang suka dihargai dengan cara macam itu ini, malah ada yang tidak.

Menghargai seseorang bukanlah maksudnya anda perlu memuji orang itu setinggi langit . Oh tidak ! Tapi cukup lah tanda anda ingat pada dirinya dan sentiasa ada di sisinya ketika dia memerlukan pertolongan. Baru lah tak timbul isu " Kawan ketika gembira senang dicari, kawan ketika susah, semua LARI "

Ada orang bila dihargai, dia akan kembali hargai orang tersebut.
Tapi ada yang sebaliknya.
Tapi bila kita cuba menghargai seseorang, dan orang itu berbuat seolah-olah kita ini hanya lah insan yang tak pernah membahagiakan dirinya.. Adilkah begitu?
Bukan minta balasan untuk dihargai semula, tapi cukuplah dengan tanda bahawa kau masih kawan aku. Dan kita masih lagi dalam kapal persahabatan.

Em, agak emosional pulak aku di entry kali ini. hem.









" Bila kita nak orang hargai kita , kita kena belajar menghargai orang lain dulu."

                                                   Itu saja . Thanks for reading. I love u.

Happy Birthday to me means i've getting older !


Sekarang ni tepat jam 1200 midnight. Kejap lagi dah nak hari Ahad, bersamaan 25hb September. Oh lupa nak beri salam pada entry kali ni. Assalamualaikum semua, dan salam sejahtera pada bukan yang beragama Islam. Seminit lagi aku dah menjangkau usia 22 tahun. * tak muda oke* =.="

Sebenarnya, bila tiba hari lahir, aku senang bila berada di samping family berbanding kawan-kawan. Even kalau kawan-kawan tu plan baik punya untuk birthday aku means sanggup buat suprise birthday party,tapi hati ni mesti teringat kat rumah. It doesnt mean i'm not appreciate their efforts, tapi aku lebih suka dengan family.

Rasanya tak payah cakap kot the reasons why aku suka. Mestilah sebab aku rasa happy bila aku berada dekat dengan family, especially my mom. I called her  Umi. Ya, Umi yang melahirkan aku pada tarikh ni 22 tahun yang lampau. Ini bermakna usia perkahwinan my Abi & Umi dah menjangkau 23 tahun.^_^ Semoga berbahagia both of you.

Satu perkara unik tentang hari lahir aku apabila aku dapat tahu yang aku takdilahirkan di hospital.
Guess what?
Korang nak tahu tak aku lahir kat mana? hehehe.



Bukan dalam kereta okay !  =.="

Aku selamat dilahirkan di ruang tamu rumah atuk dan opah di Kg Rapat Jaya Tambahan , Ipoh. Emm. Aku bukan nya emergency labour pun ! Setengah orang akan cakap,
" eh, tak sempat nak beranak kat hospital ke?"
 " Maybe nak keluar cepat sangat kot dari perut mak.."

Its not lah sayang.

Its just my mom yang nak lahirkan I dekat rumah. I anak sulung and I pun tak tahu kenapa my mom nak lahirkan I kat rumah.hehehe ^^  Okay, stop bahasakan diri I  =.="

Masa Umi lahirkan aku, tepat jam 9.02 pagi. Umi aku cakap masa nak tunggu aku lahir, perut Umi aku sakit sangat. Yela kan, anak sulung memang camtu. Degil, taknak keluar2, sebab tu sampai sekarang pun degil. hihik. Kesian Umi kena jaga anak degil ni, tapi sekarang dah makin besar, InsyaAllah tak degil lagi. ;p

Bercerita pasal Umi lahirkan aku tadi, Umi cerita lagi kat aku yang menyambut aku time lahir ialah bidan terlatih juga merangkap Isteri Raja Chulan. Pada mulanya, aku ingat Umi aku main-main, then aku tanya Opah. Opah kata, benda tu memang benar, so tak payah la aku bertanya pada pihak Atuk pula. =.=" Sebab insyaAllah, apa yang Opah aku bagitahu memang benar. ^_^

Oh okay, sekarang dah 12.15 pagi pun. jap ye.
















Ouh, mood sekarang sangat terharu. :(

Ramai betul yang wish hihi.^^

Thanks all. I took all the pictures form Mr Google. kikiki. Pandai tak ? Tak hairanlah sebab kan ramai orang putih nama Tim :) and I'm the one of  TIM  :D

Dan dikesempatan ini, nak ucap thanks pada semua yang wish birthday Tim, semalam, hari ini , esok dan seterusnya. Tim hargai sangat-sangat. Kalau dapat hadiah , lagi hargai. HAHAH. Okay, gurau je okay? Hadiah tak main peranan sangat, cukup sudah tanda ingatan. Sudah buat diri ini betul-betul terharu. sobsobsob. :")

Usia dah genap 22 tahun. Oh dah tua. Makin tua, kena makin banyak buat amal ibadah. ye tak ? InsyaAllah, dengan izinNya dipanjangkan usia dan diberikan nikmat yang melimpah serta suami yang SOLEH, Insya Allah.

And Special Thanks to both of my Umi and Abi,
Umi, terima kasih kerana sudi melahirkan bayi ini suatu ketika dulu. Dari kecil banyak sangat dah kenakalan yang dilakukan, dan sehingga ke hari ni, sudah punya pekerjaan dan saat ini niatku untuk terus berbakti padamu. Terima kasih juga sebab sudi jadi ibu yang terbaik pada kami, mendoakan kesejahteraan kami, dunia dan akhirat. Kerana kami tahu, doa ibu sentiasa dimakbulkan Tuhan. Dan anakmu ini ingin meminta maaf atas segala kesilapan sepanjang hidup bersamamu. Ku tahu, syurga itu dibawah telapak kakimu.
I love you.

And for my Abi,
Abi ayah terbaik buat kami 6 beradik. Doakan yang terbaik buat kami, anak-anak Abi. Anak-anak Abi semua dah besar. Terima kasih Abi. Atas semua pengorbananmu. Perit jerih membesarkan kami. Hingga ke hari ini.. Apa yang dipinta, semua dipenuhi. Abi tak pernah mengecewakan kami.. Suka tengok Abi ketawa sebab Abi susah nak ketawa. hihi. And semoga terus bahagia melayari rumah tangga bersama Umi .
 I love u Abi.

Ya, aku beruntung.
Beruntung kerana di saat usia aku mencecah 22 tahun ini, aku masih punya AYAH dan IBU.
Berapa ramai kawa-kawan aku yang seusia aku sudah kehilangan mereka. Aduh, mesti sakit rasanya kan?
Alhamdulillah Ya Allah..begitu banyak nikmat yang Kau berikan pada hambaMu ini. Syukur..

Dan aku lagi beruntung masih memiliki OPAH dan ATUK di kedua-dua belah orang tuaku. Keempat-empatnya masih sihat dan masih " mengenali" ku. Mereka sangat istimewa bagi ku. Semoga mereka, orang yang aku sayangi dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Amin.

                                                                                 ****

                                          Ni gambar aku time baby. Siyes big baby, aummmm :D



Okay, siap sudah entry kali ini. Entry panjang yang membuatkan aku lebih menghargai siapa aku sekarang.
Thanks kepada yang sudi baca entry ini sampai ke penghujungnya. Semoga korang semua terus diberkati Tuhan. Babai semua. Salam sejahtera.

Peringatan untuk sang PEREMPUAN ...



PERINGATAN UTK KAUM WANITA.... MINTA BACA!!! Peringatan kepada semua !!!!!!!!!!! 

Ini adalah sangat menakutkan, serupa dengan kes Ms Canny Ong. Pada suatu hari, terdapat seorang wanita yang berhenti di stesen minyak untuk mengisi minyak. Setelah selesai memenuhkan tangki minyak selepas membayar menggunakan kad kredit di pam dan ingin meninggalkan stesen tersebut, atendan di dalam kedai lantas bercakap menerusi speaker dan memberitahu sesuatu yang berlaku dengan kad itu dan meminta wanita itu masuk ke dalam untuk membayar tunai. 

Wanita itu keliru kerana dia telah selesai mengisi minyak dan pembayaran menggunakan kad kredit telah diluluskan. Dia menunjukkan isyarat tangan kepada atendan tersebut dan bersiap sedia untuk meninggalkan tetapi atendan tersebut sekali lagi menggesa wanita tersebut masuk ke dalam kaunter kedai untuk membayar tunai. Dengan perasaan sedikit marah, wanita itu terus masuk ke dalam kedai dan mempertikaikan tindakan petugas tersebut dan menuduh dia menipu. 

Atendan tersebut memberitahu supaya wanita itu bertenang dan mendengar dengan teliti Atendan memberitahu ketika wanita tersebut sedang mengisi minyak, dia telah melihat seorang lelaki telah masuk ke dlm kereta dan bersembunyi dikerusi belakang . Dengan segera beliau telah menghubungi pihak polis. Wanita tersebut terus menjadi takut dan segera melihat pintu keretanya terbuka dan lelaki itu telah menyusup keluar dan meninggalkan kereta itu dengan tergesa-gesa. Kes baru-baru ini didapati mempunyai kaitan dengan ujian untuk permulaan geng jenayah terbaru dimana memerlukan seseorang untuk membawa balik bahagian badan seorang wanita .. 

Salah satu cara yang mereka lakukan adalah dengan merangkak perlahan-lahan dan menyusup masuk ke dalam kereta wanita manakala sasaran utamanya adalah stesen minyak atau di kedai runcit pada waktu malam. Kemudian, mereka akan potong kaki / buku lali mangsa menculik mereka dan kemudiannya membunuh dan mencerai-beraikan mereka. Kaedah lain adalah dengan memaksa wanita itu masuk ke dalam kereta kemudian menculik mereka, Sila sebarkan ini kepada wanita lain, orang muda dan tua. Pertama, wanita seharusnya lebih berhati-hati apabila ingin masuk ke dalam kereta pada waktu malam. Kedua, Jangan letakkan kereta di tempat sunyi atau terpencil semata-mata ingin mendapatkan tempat letak kereta percuma! 

Ketiga, Jika boleh, elakkan memandu seorang diri pada waktu malam! Ini adalah situasi sebenar! Penculikan! Pembunuhan! Putus dan anggota badan dicerai-ceraikan! Ini semua berlaku di Malaysia ! Jadikan amalan : 

1. Pastikan kereta berkunci setiap masa walaupun anda meninggalkan kereta sebentar. 

2. Periksa sekeliling kereta sebelum masuk ke dalam kereta. 

3. Sentiasa peka terhadap sebarang tanda-tanda pelik dari persekitaran anda dan individu lain di dalam sekitar umum, terutama pada waktu malam!!!. 


p/s :Be extra careful,ladies...Please pass this on to all the entire ladies out there and also men who love their ladies!!


copy from someone i care <3


Mesej " Mat Cina " pada semua (:

Assalamualaikum. Selamat Sejahtera semua kawan-kawan.
Sorry baru dapat update an entry today. Busy lately. ^__^

Weh, korang ! Mesti korang dah pernah tengok video dari Mat Luthfi ni kan?
Kalau korang tak pernah tengok, baik korang tengok..


Video ni dah 159,936 views tauu kat Youtube. :D

Ramai kan yang tengok video dia? Mana taknya, video dia semua nya boleh dijadikan teladan, ada pengajaran dia masing-masing. Tak percaya ? Pegi la tengok sendiri.
Boleh subscribe his Youtube Acc kat sini.

***

Tim bukan nak upadate sangat pasal video ni sebab Tim tahu,mesti ramai yang dah view this video awal-awal lagi. Tapi cuma nak beritahu, baru baru ni Tim ada baca surat kabo, then ternampak mamat cina ni. Hehehe. Mula-mula terkejut tau, gosok-gosok mata, geleng-geleng kepala, tampo tampo pipi ( haha, ini tipu)..Rupenye memang betul la Mat Luthfi..waaaaaaa..femes oh sekarang :D




Kalau tak silap, dalam Berita Harian. maafla tarikh tak sempat salin. ngehehe :D



Ni gambo die setepek dalam paper. heehe. Tak hemsem pun dalam paper, tapi dalam video boleh tahan. hehe..Gurau je Mat Luthfi :) ^_^




Okay, tu je la kot untuk malam ni. hahaha. Rase tahape je entry malam ni :D Ngantuk le kawan-kawan. babai semua. Good Nite.


Kuat hanya pada luaran, hakikatnya yang di dalam, aku LEMAH. Aku memang mudah mengalah.

Ya, aku memang seorang yang nampak sangat kental . Hanya di luaran. Tapi di dalam, aku dan DIA sahaja yang mengetahui. Semalam aku menangis semahu-mahunya. Rasa sedih, terkilan dan sangat tersentuh. Aku bukan menyalahkan takdir, cuma aku rasa hendak menangis disebabkan sikap manusia.

Manusia kadang-kadang hanya baik di luaran, dalam hatinya kita langsung tidak ketahui. Semalam lepas balik dari kerja, air mata aku terus berjujuran tanpa henti. Ya, aku tak tipu. Tanpa henti. Habis cair mekapku ketika itu. Aku biarkan sahaja kerana aku lebih rela mekapku cair daripada ku tahan tangisan itu. Sesekali aku bertembung dengan para doktor dan staff jururawat yang lain tapi aku palingkan mukaku agar tidak terlihat seakan aku sedang menangis.

Aku menekup sebahagian mukaku. Aku lap air mata ini tanpa tisu di tangan. Kaki ku bergerak laju menuju ke asrama. Aku mahu cepat redakan tangisan sambil memujuk hati agar cepat berhenti menangis. Tapi ianya gagal. Air mata ini terus mengalir. Akhirnya, aku bertembung dengan dengan kakak seniorku di dalam lif.

Aku senyum kelat kepada mereka sambil menundukkan muka. Mereka membalas senyuman ku tapi aku kurang pasti mereka senyum atau tak.Aku bukanlah sombong tapi aku malu dengan tangisanku.  Aku terus menuju ke bilik selepas lif sampai ke tingkat 4. Air mata terus mengalir.

Sampai di bilik, aku terus meletakkan beg dan aku terduduk. Aku habiskan semua tangisan ku sambil bunyi esakan semakin kuat. Kadang-kadang aku terasa seperti aku ini seorang bayi yang dahagakan susu ibu. Tapi aku bukan seperti itu. Aku cuma sedih. Sedih dengan perkara itu.


Menangis. Sudah ku bilang hati ini tidak kuat. Aku tak mampu menerima apa jua masalah yang datang pada diriku. Kadang-kadang diri ini dipersalahkan. Kadang-kadang aku rasa orang lain patut dipersalahkan. Aku bingung, malah boleh jadi bengong.

Aku masuk ke bilik air lalu mandi. Air mata mengalir sama sama dengan mengalir nya air shower ke atas muka ku. Aku pandang cermin. Mataku merah, sepet. Macam anak Cina yang mengada-ngada. Aku bukan macam anak Cina, cuma mataku sepet  seperti Cina.

Setelah siap mandi, aku terus mengerjakan kewajipanku sebagai seorang Islam. Aku bentang sejadah dan air mataku masih mengalir. Aku tak mampu nak menahan air mata ini. Maaf , aku lemah ya Tuhan. Aku baca Al-Fatihah dengan suara yang tersekat-sekat. Aku pejam mata sambil air mata ini terus jatuh.

Mungkin bagi orang lain, ia hanyalah masalah kecil . Tapi aku cuba untuk terima dengan seadanya. Aku cuba untuk jadi kuat di mata orang lain, tapi hakikatnya ya Allah, aku lemah di mata Mu. Aku sedar, aku hamba Mu yang cukup kerdil dan lemah. ya Allah, ampunkan aku, segala dosa silamku. Ampunkan aku :(

Mungkin ini balasan dari Tuhan kepada hamba Nya yang selalu alpa. Aku anggap ianya ujian. Ujian yang mampu membentuk iman yang sememangnya nipis ini. Mungkin dengan dugaan ini membuatkan aku lebih dekat kepadaNya. Ya Tuhan, terima kasih ya Allah. Kau menguji aku dalam masa yang sama Kau mengajaraku erti sebenar seorang hamba.

***

Dalam laman Facebook, aku minta semangat daripada kawan-kawan di dalamnya. Alhamdulillah, ramai yang memberikan semangat. Terima kasih semua.





Terima kasih.





Ada yang siap hantar video lagi. Video yang memujuk hati yang sedang sedih. Memang menangis tatkala melihat video ini. Tapi sedikit sebanyak. Jiwa lara in terubat :)

Thanks a lot Budakli Azli Yah.





Dan inilah video yang dikongsikan itu. Banyak membantu.


Dan ayat terakhir yang disampaikan sangat menyentuh hati.

Pesanan Nabi SAW kepada kita : 
" La tahzan, innallaha ma'a naa.."

" Usah bersedih, sesungguhnya Allah sentiasa bersama kita " ♥

Dan ada yang sudi promot buku :) Thank tiqah..Insya Allah ada kelapangan, aku beli. ^_^ terima kasih banyak-banyak for ur concern :)

****

Dan juga kawan-kawan FB yang lain, TERIMA KASIH SAHABAT.





Aku bersyukur atas ujian ini. Terima Kasih Tuhanku.



Terima kasih kawan-kawan, sudi baca ^_^






1 Syawal : Orang lain pergi beraya, aku pergi tengok movie . Rise Of The Planet Of The Apes, serius terbaik bebeh :)

Kisah Tim pergi tengok wayang ni dah cerita basi dah. Sekarang ni dah entah ke berapa Syawal dah tapi masa Tim pergi tengok wayang ni masa 1 Syawal. tehehe. Atau dengan ayat lain, ni cerita dah basi  la. hehee..

Hari tu masa pagi raya pergi Jusco Shah Alam dengan kawan-kawan. Tim tengok ramai je orang Melayu yang bershopping1 Syawal ni. Siap pakai baju kurung dengan baju melayu tu. Semua pekerja KFC dengan McD pun pakai baju melayu & baju kurung. siyes kiut. ^^

Okay, hari tu sampai2 je Jusco Shah Alam tu terus pergi tingkat 2 untuk tengok wayang. Mula-mula plan nak tengok verita Karipap- Karipap Cinta , tapi takde la pulak. last-last decide nak tengok cerita ni


Mula-mula ingat cerita ni tak best tau. Ape la cerita pasal mawas kan. HAHAHA.
Tapi bantai je la tengok kan. Best kottttttttttttt. :)



Kisah dia mengenai seekor mawas yang bernama " Caesar " , yang dah kehilangan ibunya yang telah disuntik dos ALZ 311 untuk tujuan ujikaji bagi memulihkan pesakit manusia yang mengalami Alzheimer. So bila ibu si Caesar ni dah mati, gen ibu dia yang terkena dos tu turun pada dia. So Caesar ni pun makin besar, makin bijak dan boleh buat semua yang manusia boleh buat kecuali bercakap..



Filem ni best sebab kita boleh bayangkan perasaan mawas tu taw. Dia sedih sebab maruah dan harga diri kaum mawas sesama dia disisih dan diperlakukan buruk oleh manusia. Seolah-olah mereka ni hanya mainan ujikaji dan bukannya suatu makhluk yang sepatutnya bebas kat hutan sana. 



Ni masa Caesar baby, watak utama ( James Franco ) bawak dia balik rumah sebab ibu dia dah mati ditembak. Siyes comel gila die time kecik. Then James ni bela sampai besar dan jadi mawas yang bijak.

James Franco, Rise of the Planet of the Apes

Ni lah James Franco. watak utama dalam cerita ni.






Ni pulak Frieda Pinto. kekasih kepada James Franco yang banyak bagi semangat kat James dan Caesar.


Ni trailer dia. selamat tonton.





* Masa nak ending tu memang sedih kot. bergenang jugak la kan airmata ni T_T


Babai semua :)




Wordless Wednesday # 3




GOOGLE   pun nak beraya kan ?

GOOGLE    juga sebokkkk nak merdeka...

hihik. serius comel . ^_^


***


HAPPY MERDEKA RAYA KAWAN-KAWAN !





1 Syawal : Makan megi di tengah hari , sambil teringat rendang Umi :")

Assalamualaikum semua .


Hari ni 1 Syawal bersamaan dengan 30 haribulan 8 tahun 2011. Waah, dah raya ye ? Seronoknya bila raya. Sekarang ni Tim kat atas katil, jam pukul 12 tengah hari. Sambil tengah menaip entry sambil perut lapa bunyik " kriuk kriuk " . *laparnye*


Awal pagi bangun tadi, terus termenung. Aku di pagi raya rupenya. Pakai pun baju kelawar lagi. Lepas bangun terus mandi dan terus online. Ade 16 orang online. Tengok status kat Facebook semua ucapan " Selamat Hari Raya "..Hati jadi sayu lagi. T_T 






Lepas tu gosok baju uniform tiga pasang sebab esok kerja shift petang. Gosok baju sambil dengar lagu raya. Nasib baik tak menitis air mata kat atas uniform tu.. uuuu... T_T sedih lagi. 










Perut bunyi lagi tanda lapar. Alahai, sedapnya rendang ayam , ketupat, sate, kuah kacang, lemang di pagi raya. Aku sorang je sini sorang-sorang tak dapat makan. Ishhh. tak boleh jadi ni. Tim jerang air panas. Takde apa pun nak makan. Dalam almari tu pun ade maggi kawan punye. Perisa kari dengan tomyam :) Tu je la menu makan tengah hari kot. Lepas tu buat air milo. isk isk isk. Jadi laaa. janji tak perut tak bunyi lagi.












Lepas tu megi pun siap. Ini lah makanan tengahari Tim :) Meggi Tomyam.




Makan laju laju sebab lapar sangat !! sambil hirup milo panas sruuuuupppppppppppppp srrrrruuuuuuuuuuuuuppppppppppp :)

* Umi, tengok la ni. Anak umi makan megi je tengahari ni. Sebab cafe sini tutup. uuuu. Pagi tadi makan biskut cicah milo je. * T____T






Alhamdulillah, ada jugak makanan kan? Bila susah tak dapat makanan camni, jadi insaf sekejap. betapa susahnya orang yang takde makanan :")


Terima kasih banyak-banyak buat kawan2 Facebook yang sudi wish dan ade jugak yang perli-perli Tim tak dapat beraya. Cehsssss, tengok la tahun depan aku beraya baju raya aku 5 pasang ! aku buh gambo banyak2 lam facebook dengan blog . HAHA.




hihi. gurau jee. chill bebeh.


" SALAM LEBARAN KAWAN-KAWAN SEMUA"

P/S : "makan rendang ayam dengan lemang tu jangan lupakan orang yang tak dapat nak merasa semua tu pagi ni..Kalau baik hati, meh le hantor rendang sikit kat Hospital Serdang ni.. "


Assalamualaikum.









Tahun pertama beraya tanpa family tersayang :'(

Assalamualaikum semua.

Oh okay. Sekarang nak tarik nafas dulu. Tarik, hembusss. Tarik, hembusss. huh~ ( relaks )

Petang tadi satu family Tim dah berangkat ke kampung halaman di Ipoh, Perak untuk beraya. Kemudian diorang akan bertolak pulak ke Kelantan untuk beraya di kampung ke dua. Tim tak dapat join ikut sama ke kampung. Sebab?


Alahai jangan lah tanya sebab,
Sebab rasa nak nangis bila nak jawab. Sebenarnya, tahun ni Tim dah pun bergelar Staff Jururawat U29 di Hospital Serdang. baru je 3 minggu jadi staff nurse... Tahun ni Tim tak dapat cuti raya. jadi nak tak nak kena beraya kat hospital aje laaaa :(

Hiba nye la rase, aduhai. Tak pernah rasa jauh dengan family time raya. Setiap tahun, semenjak Tim lahir sampai umur Tim 22 tahun sekarang, inilah first time tak beraya dengan family. Kalau korang ada kat tempat Tim sekarang, apa yang korang rase ? mesti sedih kannn ?

Apa yang Tim boleh lakukan, hanya ambil ni semua satu cabaran. Ikhlas kan hati untuk bekerja dan sentiasa think positive =) takpelah, demi semua pesakit yang Tim jaga..insyaAllah..semuanya akan baik-baik sahaja. Sekali sekala beraya dengan pesakit, apa salahnya kan?? Pahala dapat, silap-silap kuih raya dengan duit raya pun boleh dapat kottt? :p

Alhamdulillah, Tuhan masih beri nafas ini untuk teruskan diri ini berbakti pada masyarakat . Pesakit amat memerlukan jururawat. Jadi, khidmat Tim diperlukan. Semoga raya tahun ini lebih bermakna dengan pesakit-pesakit di wad nanti.

Buat semua kawan-kawan NURSE yang sama nasib macam Tim tak dapat beraya di kampung halaman,

  • Tabahkan hati ye kawan-kawan. InsyaAllah, tahun depan giliran kita pula beraya. =)
  • Bekerjalah niat kerana Allah Taala. Insya Allah, pasti melimpah ganjaran dari Nya.
  • Niatkan dengan wang gaji yang bakal kita perolehi hasil dari kita kerja nanti untuk diberi kepada kedua orang tua kita.
  • Pekerjaan kita sangat mulia, membantu orang yang memerlukan. InsyaAllah diberkati.
  • Sentiasa senyum, amalkan konsep 10 s  ^_^
  • Jangan nangis ye kawan-kawan, kita ada jamuan hari raya kat hospital :P
Last but not least, korang doakan lah Tim kat sini ye. mesti meleleh je air liurTim tengok korang makan rendang dengan lemang ketupat di pagi raya. Tim ni entah cafe bukak ke tak nanti. :(

kesian kannn? 



Alhamdulillah, kini diriku penjawat awam di Hospital Serdang, Selangor =)

Alhamdulillah..berkat doa semua, Tim ditempatkan di Hospital Serdang, Selangor ..Hospital ni jugak paling dekat dengan rumah Tim..selain Hospital Putrajaya..cuma 15 minit :)

Apap-apa pun, seronok sangat dah bergelar 

staff nurse U29





*happy*

Dalam seronok-seronok, berdebar jugak la dah jadi penjawat awam ni kan..dah tak boleh dah nak gedik-gedik macam jadi student dulu..semua dah nak kena jadi serius =) Apa-apa pun kalau nak buat, mesti dapat keizinan daripada Matron :) thats mean, from now on, kena belajar berdisiplin..

And by the way, nak bagitahu korang, Tim dah tahu penempatan wad. Tim dapat 
wad rehabilitasi kardiotorasik (6F)
Wad ni sebernarnya wad pemulihan jantung lah lebih kurang..

tak sangka dapat wad ni..sebab Tim mintak nak kerja kat Emergency Department..tapi syukur jugak..Alhamdulillah..mana-mana pun sama jee..kan ?

Meh sini pulak nak Tim nak tunjuk macam mana la rupe tempat Tim kerja kan??



Ni lah Hospital Serdang.








Ni pulak peta lokasi Hospital Serdang :


tim harap semua kawan-kawan dapat doakan kejayaan Tim kat sini..doakan Tim boleh kerja elok2..tak kena marah dengan sister..hehehe..dan boleh dapat cuti raya :P

kalau tak boleh pun..redha je laaa..nak buat camana kann..Tim tak kisah semua tu,yang penting..Tim harap sangat pekerjaan Tim ni dirahmati Allah SWT..aminn..

*thanks semua*