pesakit pesakit saya . sila beratur ye !

Penyakit yang famous dikalangan orang lelaki : ANGIN PASANG . Ramai yang tanya,so...cekidaut !

Assalamualaikum..

Tim saje je buat entry ni untuk jawab soalan beberapa sahabat lelaki Tim yang selalu menanyakan tentang penyakit angin pasang..Sebenarnya penyakit ni selalu terjadi kat kaum lelaki dan kebetulan Tim baru je habis praktikal kat Dewan Bedah semalam..dan apa yang Tim boleh tengok, memang banyak sangat kes tentang penyakit angin pasang yang terjadi kepada pesakit lelaki..

Penyakit angin pasang atau dalam bahasa medikalnya ialah INGUINAL HERNIA adalah penyakit di mana sebarang organ dalaman yang terjujur keluar dari tempat asalnya. Selalunya kes yang Tim tengok adalah bahagian usus yang terkeluar..so dia melepasi ke bahagian kemaluan dan kadangkala ianya sakit.

Kalau nak tengok macam mana rupa hernia ni...jom kita tengok.



okay, yang ini lah penyakit angin pasang. nampak tak benjolan kat celah kelangkang tu?



Yang ini pulak hernia yang terjadi kepada bayi-bayi lelaki sebaik sahaja dilahirkan atau kadang-kadang ia akan muncul bila dah beberapa tahun usia baby tu..ia bergantung..


gambar ni pulak hernia yang terjadi kepada wanita..tapi kes sebegini tersangat lah jarang berlaku.. ^^


Yang ini hernia peringkat teruk dan perlukan pembedahan segera..sebab ianya terlalu besar..takut usus jadi tertekan dan boleh jadi kurang pengaliran darah kat situ..kes macam ni Tim ada tengok hari tu..memang besar lah sebelum bedah, but bila habis bedah dah jadi okay =)



Puncanya ?

1. Beban- Selalu angkat barang-barang yang berat dan ini boleh beri beban pada bahagian bawah badan.
2. Keturunan - mungkin ada dalam kalangan ayah, bapa saudara atau saudara mara yang ada penyakit ni..ingat, anda berisiko..
3. Usia - otot dinding jadi lemah..so berisiko untuk penyakit ni.
4. Gaya hidup - ubah lah gaya hidup anda...seperti biasa, tidak merokok :)
5. Elak sembelit - tekanan pada bahagian perut anda ..

Rawatannya ?

Setakat ini, untuk merawat penyakit ini hanyalah melalui pembedahan..tapi ada jugak rawatan tradisional yang biasa digunakan bagi sesetengah pihak..terpulanglahh.. =)

Tim nak kongsi sikit tentang pembedahan membetulkan penyakit angin pasang ni...Tim ada tengok hari tu pembedahan ni kat dewan bedah, jadi Tim nak kongsi.. ^^

nak tahu lagi tentang HERNIA ? sila klik sini


Ni versi 3D :





Ni versi real punya =)



okay lah. sorry sebab gambar tak sensored kann..anggaplah ianya untuk belajar dan untuk pencegahan masa akan datang..
assalamualaikum semua..jaga diri baik-baik ^^


44 juta kali kena komen. meh la komen sini ! :

rara pinkmafia said...

eeeiii takunya...tunang i sllu ckp dat kwn dye sllu angin pasang.i tak paham.ooo ni lah rupenya.thnks 4 da info =)

rara pinkmafia said...

boleh x nk share?

Red said...

oh. agak lucah disitu :P

iN Laa...~ said...

bagus info tuh...
takot guks terkena kan.. huHU~

oh ya grafik tuh pn cantik..
paling cantik tang jahit.. huHU~

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

rara pinkmafia : yeke..lelaki memang selalu kene penyakit ni..tim [un tak tahu la kenapa org tua panggil penyakit ni angin pasang..^^ nak share? silakan... :)




red : hehehe..lucah untuk belajar....^^

in laa : yeahh..beware la untuk sang lelaki..^^jage diri baik2 ye..

nazirulhazwan~ said...

woo, seksual di situ!!:P

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.bw here^^ nice blog :)
Feel free to visit me @ frommetoyou~
:)

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

nazirul : hahaha. yang lucah tu tengok sangat..input berguna untuk die..tanak tengok...hahaha


thanks :)

Muhammad Burn said...

oh tidak... agak lucah. knp tak blur kan... rasanya angin pasang jadi jugak pd lelaki bila makan terlampau banyak...

Orang Kampung said...

thnnk atas info ini..
ada gak kwn yg kena, tapi xtau lak namanya angin pasang.. haha..

Adylia Qarissa said...

anak saudara dkna pernah kene jugak..sekarang dah ok..alhamdulilah..

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

@Muhammad Burn
huhuhu. lupe nak blurkan :(

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

@Orang Kampung
welcome2..same2 dapat manfaat :)

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

@Adylia Qarissa Iye ? ermm..tu laa..budak2 pn leh kena kan..tapi mmg majoriti laki akan kena la..alhamdulillah die dah okay kan..dekna.

Anonymous said...

ralat: Hernia ada banyak jenis...

KM

Anonymous said...

Kalau ayah saya umur 60 tahun,and dia punya hernia tu da besar,kalau buat pembedahan bole bahayakan nyawa tak atau apa kesan nya,tq untuk info di atas

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

@Anonymous

ye memang tak dinafikan ..sape KM ye ? huhu hehe

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

@Anonymous
based on experience tim kat wad la kan..usia terlalu tua n banyak penyakit selalunya doc tak galakkan buat operation..tapi bergantung pada condition ayah awak la..
semua operation ade complication..
kena tanya opinion docs and surgeons jugak ttg hal ni..ni just my opinion..

Anonymous said...

salam, nak tanye la, anak saye usia 38 hari kene angin pasang la..dlm usia mcmtu, elok try care tradisional or operate je trus..mane lebih relevan..:-)

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

@Anonymous
waalaikumussalam..alahai keciknye lagi..selalunye pada peringkat bayi, boleh diurut2 bagi die kembali normal..kalau macam tak boleh jugak..baru dilakukan pembedahan..but kene bagi baby tu besar sikit..mungkin 2 atau 3 tahun usianya..selanjutnya kene tanya pendapat pakar atau doktor la..saya nurse je..harap membantu sedikit sebanyak..

azizul apek said...

x ada kesan ape ke kalau buat operation nie ..

azizul apek said...

xada kesan ape ke kalau buat pembedahan ni .

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

@azizul apek

Kesan ?
Kesan jangka pendek tu mungkin ade la..tapi jangka panjang insyaAllah semuanya ok..banyak2 berserah pada Allah k..ada banyak information sebenarnya ..dalam internet pyn banyak..

azizul apek said...

kalau dibiarkan . apa kesan buruk nye ?

azizul apek said...

kalau dibiarkan .. apa kesan buruk nye ?

Anonymous said...

alhamdulilla. thnks alot for sharing. mmg bagua tim.

saya dah operate dua kali..alhamdulillah. skrg belah kiri lal kna... na operate lag sekali. senak..x leh thn kdng2.. sebrlah kanan di masukan jaring supaya x jadi lagi.. terjadi p sbb satu fktor kerja berat.. x jga mkn minum...xleh mkn yg sejuk... kedua keturunan...

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

@azizul apek

kalau dibiarkan mungkin benda tu akan beri tekanan pada organ2 lain dalam badan kita..contoh usus ke..dll..sbb tu bahaya..tapi ape2 hal kene g check up kat hsopital jugak la..benda ni takleh biarkan..

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

@Anonymous

hai anon. 2 kali ? seriously? huhu..takpe lah..lepas ni hati2 la..tamo dah wat keje berat2 k..

4everwan said...

salam.. sy bru bt operation hernia, tp knpe bgkak tu msi ada?

Anonymous said...

salam..nk tanye.kalu nk buat pmbedahan utk hernia tu..roughly brape kos dia?..lepas pmbedahan..brape lame kna rest sbelum boleh buat aktiviti mcm biasa..tq..

Anonymous said...

2 kali operate...u dah kawin ke blm..da ada zuriat.

Anonymous said...

2x operate...u sudah kawin ke...sudah ada anak.

Nurman Shahirwan said...

Kalau trkena ap jalan untuk pulihnkan dia...

Nurman Shahirwan said...

Ap jln penyelesaian selain dari pembedahan..

Nurman Shahirwan said...

Kalau trkena ap jalan untuk pulihnkan dia...

hazry hairudin said...

saya nk tanye satu soalan.. bagaimana pula jika salah satu testis disedut kedalam..? adakah itu juga penyakit angin pasang ?.

hazry hairudin said...

saya nk tanye satu soalan.. bagaimana pula jika salah satu testis disedut kedalam..? adakah itu juga penyakit angin pasang ?. terima kasih :)

mohamad hafizzudin said...

Okey..huhu..

mohamad hafizzudin said...

Okey..huhu..

Mohd Helmi said...

Cik tim sy nk tnye ckit la..kat mana kite nk wat pemeriksaan nie?klinik biasa ke atau hospital?

Mohd Helmi said...

Cik tim sy ad satu persoalan.kat mana kite bleh wat pemeriksaan untuk penyakit angin pasang nie?klinik biasa ke hospital?

Zaidi Ali said...

untuk angin pasang ada beberapa kaedah utk dirawati samada di hospital atau urut melayu tradisional.

Untuk urut melayu tuan- tuan boleh lawati uluran.blogspot.com

Secara am nya penyakit ini boleh diubati. Kita hanya berusaha, Allah yang menentukan. Tq

Unknown said...

angin pasang ni ade effect x utk dpt kn zuriat?

Anonymous said...

Sebab benjolan ni kejap ada kejap takde